قدس آنلاین: برخی کارشناسان معتقدند ایران حق پاسخگویی به اقدام اسرائیل را برای خود محفوظ دانسته و سعی خواهد کرد پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آنرا عملیاتی سازد. اما از سوی دیگر عدهای نیز معتقدند ایران پاسخگویی به تجاوز اسرائیل را از طریق گروههای مقاومت پیگیری میکند.
عملیات تحت تاثیر راهبرد منطقهای آمریکا صورت گرفت
درهمین زمینه، علی عبدی تحلیلگر حوزه امنیت پژوهی و کارشناس مسائل اسرائیل در گفتوگو با قدس اظهار کرد: نکته حائز اهمیت درباره حمله هوایی رژیم صهیونیستی علیه ایران این است که برخلاف ادعاهای اسرائیل و تهدیدات آن مبنی بر حمله گسترده و شدید، شاهدیم عملیات با چیزی که ادعا میشد تناسب نداشت و بسیار ضعیفتر از تصورات ایجاد شده بود. این موضوع در وهله اول ثابت میکند که عملیات تحت تاثیر راهبرد منطقهای آمریکا صورت گرفته است. در شرایط فعلی برای آمریکاییها مهم این است که مانع افزایش تنش در منطقه شود تا بتوانند با جنگ کنترل شده به اهدافشان برسند. بدین معنا که اسرائیل عملاً در حال ضربه زدن به داراییهای راهبردی ایران است، اما کشورمان تا قصد اقدام متقابل میکند آمریکا بلافاصله به ماجرا وارد شده و مانع از افزایش تنش میشود. درواقع، آمریکا با این کار درصدد است اسرائیل به اهداف لازم خود برسد و در مقابل واکنشهای ایران عقیم بماند و متوازن نباشد. گرچه این رفتار برخلاف ذائقه افراطیون و راستگراهای تندروی داخل فلسطین اشغالی است اما درنهایت کار را به نفع اسرائیل جلو میبرد و مانع از پاسخگویی مقتضی ما خواهد شد.
عبدی ادامه داد: بنابراین عملیات دیشب نشان میدهد اسراییل شرایط و چارچوبهای آمریکا را پذیرفته و در همان چارچوب به ایران پاسخ داده است. به هر روی، اسرائیل در منطقه و از نظر ساختاری ذیل فرماندهی سنتکام است و نمیتواند بیرون از چارچوب مشخص شده آن اقدام کند. نکته بعدی اینکه، بخش عمدهای از لجستیک اینگونه عملیاتها مانند هواپیماهای سوخترسان، پشتیبانی اطلاعاتی و راداری عملاً فراتر از تواناییهای اسرائیل بوده و مستلزم کمک آمریکاست. اسرائیل نمیتواند بدون هماهنگی و حمایتهای آمریکا این عملیاتها را انجام دهد، درنتیجه اسرائیلیها مجبور بودند در این پازل بازی کنند. اما مسئله کلیدی برای ما این است که مدنظر داشته باشیم، کشورمان برای اولین بار پس از دوران جنگ تاکنون مورد تعرض رسمی قرار گرفته و این مستلزم پاسخگویی مقتضی است.
پلن B برای ایران خطرناکتر است
این تحلیلگر مسائل امنیتی افزود: مسئله بعدی اینکه، چون اقدام دیشب اسرائیل بنا به ملاحظات تحمیلی آمریکا صورت گرفته، مطلوب اسرائیل نبود و درنتیجه عملیات دیشب را باید پلن A اسرائیل درنظر گرفت که پلن اصلی هم نبود. اسرائیل پلن B هم تدارک دیده که برای ایران خطرناکتر است و در مقابل اثربخشی بیشتری برای اسرائیل دارد. درواقع، این پلن آغاز روند جدیدی از اقدامات نیمه سخت و جنگ شدید در منطقه خاکستری در داخل کشور خواهد بود، مشابه ماجرای پیجرها که در لبنان به وقوع پیوست. اجرای چنین سناریویی علیه ایران برای اسراییل مطلوبتر است، زیرا بدون اینکه بار حقوقی و رسمی متوجه رژیم باشد، عملاً میتواند دست به اقدامات خرابکارانه علیه کشورمان بزند و از تبعات حقوقی آن فرار کند.
عبدی معتقد است: اگرچه سطح عملیات اسرائیل حتی در داخل سرزمینهای اشغالی نیز با انتقاد مواجه بود، اما نباید ما را از این موضوع غافل کند که به موازات پلن A، پلن B هم طراحی شده است. اگر با خوش خیالی تصور کنیم ماجرا تمام شده و اسرائیل نتوانست به اهداف خود برسد تبعات خطرناکی برای ما به دنبال خواهد داشت. ایران توان پاسخگویی مستقیم و غیر مستقیم را دارد، اما چون تعرض به صورت مستقیم توسط اسرائیل صورت گرفته، ضرورت دارد پاسخ ما هم مستقیم باشد. البته اگر اسرائیل بخواهد پلن B را کلید بزند، آنموقع لزومی ندارد ایران رأساً وارد عمل شود بلکه میتواند از توانمندیها، امکانات و نیروهای خود بهره ببرد.
انتهای پیام/
نظر شما